Een grapefruit is een kruising tussen een sinaasappel en een pompelmoes en heeft van beide fruitsoorten een deel meegekregen. Door zijn afkomst behoort de grapefruit tot de citrusvruchten. In het begin waren er in Nederland voornamelijk witte grapefruits te koop. De bittere smaak van de witte grapefruit heeft ervoor gezorgd dat mensen snel overstapten naar de zoetere citrusvruchten. Inmiddels is men aan de grapefruit gewend al wordt deze nog altijd het vaakst bij diëten gegeten. De inmiddels ook in Nederland verkrijgbare rode grapefruit is wat minder bitter dan zijn broertje.
Dat de grapefruit vooral veel tijdens diëten wordt gegeten heeft meerdere oorzaken. Voor de lijners belangrijk, het lage calorie gehalte van maar ongeveer veertig per honderd gram. Bovendien heeft grapefruit de eigenschap om cellen voor een groot deel te blokkeren bij het opnemen van suiker. Bovendien helpen grapefruits om het cholesterol te verlagen. Door elke dag een grapefruit te eten of een glas grapefruitdrank te drinken wordt het energieverbruik opgevoerd waardoor vetten minder snel kans krijgen.
Maar niet alleen voor mensen die aan de lijn zijn is grapefruit gezond. Grapefruits zijn gezond voor iedereen. Uiteraard bevat de grapefruit als citrusvrucht een flinke hoeveelheid vitamine C maar ook de vitamines B1, B2, B6 en B11 zijn in ruime mate te vinden in een grapefruit. Ook heeft de grapefruit veel goede minerale waaronder calcium, ijzer en zink wat goed is voor de botten en het bloed. Voor een goede spijsvertering en goede werking van het darmenstelsel zorgen de vezels in de grapefruit. Ook mensen die last hebben van diabetes kunnen baat hebben bij het eten van grapefruit of het drinken van grapefruitsap. Grapefruit zorgt er namelijk voor dat de bloedspiegel gelijkmatiger blijft. Men kan vaststellen dat een grapefruit gezond is. Wat betreft de smaak is het misschien even wennen.