Bij bloemkool kun je als een van de weinige groenten stellen dat de groente zo gezond is als je hem zelf maakt. Als geen andere groenten heeft de mens zelf de voeding- en gezondheidswaarde in de hand. Dit begint al bij de teelt van de bloemkolen. Het verklaart maar weinig uitleg om te vertellen waarom biologisch onbespoten geteelde bloemkolen gezonder zijn. Ook de sausjes die men gebruikt kunnen de bloemkool minder gezond maken net zoals een te lange kooktijd van de bloemkool.
Bloemkool is een bijzonder waardevolle groente die vol zit met vitaminen en mineralen. Een bloemkool bevat geen vet en maar heel weinig calorieën. Een bloemkool bestaat op tien procent na uit water. Uit het water of de oven gegeten met kruiden is bloemkool uitermate geschikt voor mensen die aan de lijn zijn. Per honderd gram bevat de bloemkool slechts twee en twintig calorieën. Bloemkool bevat naast vitamine C ook veel B vitamines waaronder vitamine B2 en B6 die belangrijk zijn voor iedereen maar vooral ook vegetariërs en veganisten.
De kooktijd is belangrijk bij bloemkool voor het behoudt van alle vitaminen en mineralen. Een bloemkool moet beetgaar gekookt worden. Voor het afmaken van de jus of een eventueel mager sausje kan men een deel van het kookvocht gebruiken. Aangekomen bij de sausjes, juist deze kunnen de bloemkool wat minder gezond en minder caloriearm maken. Men kan de bloemkool gemakkelijk op smaak maken met kruiden. Kiest men toch voor een kaassaus, witte saus of tuinkruidensaus kies dan altijd voor magere producten en gebruik niet teveel. Men kan bloemkool op een gezonde manier in de oven klaarmaken, wel moet de groenten dan kort voorgekookt worden. Vooral in groentesoep komt bloemkool tot zijn recht, hier heeft men totaal geen vitaminen en mineralen verlies omdat deze in de bouillon achterblijven.