Net als alle groenten die in de looksector thuishoren is prei een gezonde groente die betrekkelijk calorieën bevat, in honderd gram prei zitten ongeveer acht en twintig calorieën. Preien zijn vezelrijk. Bekend van prei is de bacteriedodende kracht van de groenten. Regelmatig een portie prei is dan ook om deze maar ook voor bijvoorbeeld een goede stoelgang heel belangrijk. Het gemak van prei is de mogelijkheid om de groenten als gerecht of in gerechten als ingrediënt te gebruiken.
Een prei bevat veel vitamines en mineralen die van waarde zijn voor zowel de bloedsomloop, voedsel- en spijsvertering, darmstelsel als ook voor de botten en toevoer van energie belangrijk zijn. Doordat een prei ook vitamine C bevat heeft prei ook een immuun verhogende functie. Het grootste gedeelte van de prei bestaat uit vocht, verder zit in prei geen cholesterol en maar drietiende gram vet per honderd gram prei.
Prei is geen seizoensgebonden groente wat gezien de lichamelijke voordelen die men heeft bij het eten van prei een voordeel is. Ook is prei vrij lang houdbaar mits men hem op een koele plek bewaard. Van prei kan men verschillende gerechten maken zoals bijvoorbeeld quiche Lorraine of preisoep. Men kan prei bakken, koken en smoren maar ook rauw in dunne ringetjes gesneden kunnen preien verwerkt worden in bijvoorbeeld salades. In preitaarten, soep en dergelijke wordt het vocht uit de prei opgenomen in het gerecht zo weet men zeker dat er geen belangrijke vitaminen en mineralen verloren gaan. Het voordeel is dat prei hiervoor zo geschikt is. Een bijkomend voordeel van prei is de uitwerking die de groenten heeft op de huid, haren en nagels, door de reiniging- en stimulerende werking in het lichaam gaat men er ook uitwendig gezonder uitzien. Prei is gezond voor zowel de inwendige- als de uitwendige mens.