Een komkommer is een groente die vaak een vol gevoel geeft na het eten. Volgens velen is de oorzaak hiervan het hoge vochtgehalte in de komkommer. Maar liefst zes en negentig procent van een komkommer bestaat namelijk uit water. In een komkommer zit geen vet waardoor de komkommer maar elf calorieën bevat per honderd gram. De komkommer zelf bevat weinig mineralen en geen vitaminen. Toch wordt de komkommer aangeraden door diëtisten en in sommige gevallen door artsen.
De reden hiervoor is te vinden op het alternatieve vlak. Een komkommer is een uitstekend alternatief voor snacks, chips en nootjes. Oudere mensen drinken bij warm weer vaak te weinig, een paar schijfjes komkommer leveren vocht. Het vocht in de komkommer wordt vaak gebruikt om vocht aan de huid te leveren door schijfjes op het gezicht en in de hals te leggen. Om vocht aan het lichaam te leveren zou je de schijfjes beter op kunnen eten. Een verrassing voor veel vrouwen misschien, een vochtig washandje of wattenschijfjes gedrenkt in water werken net zo goed.
Is een komkommer dan niet gezond? Ook dat is niet helemaal waar. Niet in de komkommer zelf maar in de schil van de komkommer vindt men kleine gehaltes aan vitaminen en mineralen, bovendien bevinden zich in de schil van honderd gram komkommer drie gram vezels. Men zou dus kunnen stellen dat voor het vochtgehalte de komkommer gezond is en vanwege de vitaminen, mineralen en vezels de schil van de komkommer. Vooral voor mensen die iets nodig hebben tijdens het lijnen is komkommer belangrijk, je komt er niet van aan en krijgt een voldaan gevoel. In de zomermaanden is een komkommer heerlijk fris en levert hij vocht aan het lichaam. Voor de dagelijkse behoefte is komkommer niet geschikt maar als bijgroente of alternatief voldoet hij prima.