Paprika’s zijn bijzonder gezonde groenten die men op veel verschillende manieren kan verwerken in veel verschillende gerechten. De groene paprika bevat wat minder gezonde stoffen dan de rode, gele en oranje paprika maar dat neemt niet weg dat ook deze paprika een gezonde groente is. Het voordeel van deze groenten is meer dan het vrolijk gekleurde uiterlijk dat men terugvindt in de gerechten op tafel, in de diverse salades of bij de snackstukjes die men snijdt bij een gezellige avond.
Paprika’s zitten bomvol vitamines, mineralen en vezels. Daarnaast bevindt zich in paprika’s foliumzuur waardoor de groente belangrijk is voor een natuurlijke inname bij vrouwen die zwanger willen worden. Paprika’s bevatten geen cholesterol of vet, de groenten bestaat net als de mens voor het grootste gedeelte uit water. Dit maakt paprika’s licht verteerbaar en bijzonder geschikt om te gebruiken als ingrediënt of snack tijdens een dieet. Alle belangrijke stoffen worden door de samenstelling van de paprika’s snel door het lichaam opgenomen. Paprika’s kunnen los of verpakt gekocht worden, in de verpakte versies vind men vaak een rode, een gele en een groene paprika.
Naast de vitamines A, C en diverse soorten B vindt men vitamine E in de paprika. Wat vitamines betreft is de rode paprika de beste keuze omdat daar de hoogste vitamine C en E gehaltes inzitten. Nederlandse paprika’s hebben een goede naam omdat zij biologisch geteeld worden in kassen. De groente is en blijft gezond omdat er geen bestrijdingsmiddelen of kleurstoffen gebruikt worden. Men kan de paprika’s zonder verlies van voedingsstoffen een week bewaren. Paprika’s kunnen gekookt, gebakken, gegrild, gestoomd en rauw gegeten worden als ingrediënt maar ook als bijvoorbeeld een voorgerecht zoals gevulde paprika uit de oven. Door het gebruik van verschillende kleuren kan men in korte tijd een kleurig voorgerecht op tafel toveren.