De gezondheid van kaas zal vooral veel Nederlanders schokken. Hier eet men kaas de hele dag door op de boterham, in snack en als snack maar ook in veel gerechten bij het avondeten. Kaas zit boordevol calorieën, ook de acht en veertig plus en dertig plus kazen die zogenaamd beter voor de gezondheid moeten zijn. Het gezonde broodje kaas schijnt niet altijd zo gezond te zijn. Maar zal men zich afvragen, “is er dan helemaal niets goed aan het meest geliefde product in vooral Nederland?”
Maar natuurlijk wel, het is alleen een kwestie van opletten welke kaas je koopt en hoeveel kaas je per dag gebruikt. Kaas is niet ongezond als men het op een verantwoorde wijze eet. De kazen bevatten verschillende ingrediënten, zo heeft Goudse kaas vijf en zeventig calorieën, en edammer drie en zestig. Daar staat dan weer tegenover dat het natriumgehalte in de Goudse kaas weer negentien procent lager is. Het vetgehalte is bij beiden relatief hoog edammer kaas bijna vijf gram en Goudse kaas ruim zes gram en dit allemaal per plakje kaas.
In kaas zitten ook belangrijke voedingsstoffen waaronder vitaminen, eiwit en calcium. Een gezondere kaas is boerenkaas die op een andere manier geproduceerd wordt dan andere kazen. Hierdoor wordt het vetgehalte in de kazen lager. Als zuivelproduct heeft kaas een natuurlijke waarde voor de gezondheid. Vetten heeft een mens nodig, teveel vet is fout. Meestal is het meest schadelijke vet het vet dat omgezet wordt uit suikers. Goed gedoseerd is kaas gezond maar net als bij alles wat men eet en drinkt geldt ook bij kaas, overdaad schaadt. Er is kaas te koop met verschillende vetgehaltes, deze worden duidelijk aangegeven. De keuze in zowel Nederlandse en buitenlandse kazen is enorm groot. De ene kaas is gezonder dan de ander, opletten dus.