In Nederland wordt het eten van rijst en producten met rijst steeds populairder. Men gaat ervan uit dat rijst een gezond product is. Kleine kinderen geeft men vaak een rijstwafel in plaats van een koekje omdat er zekere gezondheidswaarden aan de rijst koeken toegedicht worden. Maar hoe gezond is rijst, hoeveel waarde heeft rijst in werkelijkheid voor ons lichaam. En als in rijst minder zit dan gedacht waarom wordt het eten van rijst dan aangeraden in verschillende diëten.
Dat rijst in veel diëten wordt opgenomen heeft voornamelijk te maken met het lage aantal calorieën per portie terwijl men van de rijst toch een vol gevoel krijgt. Belangrijk is de keuze voor de goede rijst. In de meeste gevallen eten we de mooie witte gepelde korrel, bij deze rijst is de enige aangewezen waarde voor een groot deel verdwenen. Het gezonde aan rijst is vooral de vezel, deze wordt met het pellen van de rijst grotendeels verwijderd. Het enige wat je overhoudt is een caloriearme gevulde maag.
Beter is het om een rijstsoort te kiezen die nog niet gepeld is zoals zilvervliesrijst. Niet alleen zorgen de vezels voor een goede spijsvertering, ook de rijst heeft een betere smaak. Bovendien bevat deze rijst ook vitamine B1. Of rijst een gezond product is dat ons lichaam niet kan missen, nee. Er zijn genoeg alternatieven voor rijst die bovendien een hogere voedingswaarde hebben. Vooral voor mensen die aan het lijnen zijn is rijst een uitstekend alternatief voor bijvoorbeeld aardappelen. Rijst is ook niet ongezond, door de goede toevoegingen kan men van rijst gepeld of ongepeld toch een waardevolle en vooral smakelijke maaltijd op tafel zetten. Het grootste verschil zit in de kleur en de korrel. De vaste korrels kunnen wit of grauw zijn, de grauwe korrel is de meest vezelrijke rijst.