
Iedereen heeft wel eens ooit last van een ontsteking. Maar wat is een ontsteking nu eigenlijk? Een ontsteking is een alarmsignaal van het lichaam en geeft aan dat er ergens op of in het lichaam een beschadiging aan het weefsel is ontstaan. De beschadiging kan door oorzaken van buitenaf zijn ontstaan, bijvoorbeeld door vallen. Maar ook chronische ziekten kunnen ontstekingen veroorzaken. Een ontsteking is een reactie van het lichaam met als doel de ontstane beschadiging herstellen.
In acute gevallen kan men een ontsteking herkennen door pijn en roodheid meestal samengaand met een zwelling en een warm gevoel. Zit de ontsteking op een beweeglijke plaats dan zal men merken dat het bewegen pijnlijk of minder is. In de meeste gevallen zal de ontsteking na een paar dagen uit zichzelf weer verdwijnen. Dit is niet het geval bij ontstekingen die door een chronische ziekte ontstaan. Hier kan men de ontsteking ook niet zien, de zwelling ontstaat in het lichaam. De pijn en koorts die men vaak krijgt zijn echter wel een goede indicatie is, in dit geval kan men beter niet afwachten en contact opnemen met een arts.
In de meeste gevallen zal het lichaam het ontstoken weefsel in zijn geheel herstellen. Soms is dit niet mogelijk en zal er op de ontstoken plek bindweefsel ontstaan, beter bekend als een litteken. Deze littekens kunnen zowel op als in het lichaam ontstaan. Bij de meeste ontstekingen zal de arts ontsteking remmende middelen voorschrijven om niet alleen de ontsteking maar ook de pijn te bestrijden.