Veel mensen vinden karnemelk niet lekker en stellen daarom ook de vraag of karnemelk eigenlijk wel zo gezond is als soms wordt beweerd. Het vermoeden dat karnemelk misschien wel gezonder is dan we het liefst zouden geloven kan men vinden in de geschiedenis. In arme gezinnen kregen zowel de kinderen als de ouderen regelmatig karnemelkse pap voorgeschoteld. Men wist vroeger al dat karnemelk een zuiverende werking had. Karnemelk reguleert met name de bacteriënhuishouding in de mond, maag, en darmen. Daarnaast werkt het zuurgehalte van de karnemelk op de goede werking van de bloedvaten en de organen, bovendien is karnemelk goed voor de huid.
Karnemelk zit vol met vitaminen en mineralen, vooral de vitaminen A en D die in karnemelk zitten zijn belangrijk voor kinderen in de groei en vrouwen in de overgang. Daarnaast bevat karnemelk vitamine C wat belangrijk is voor het verhogen van de weerstand en diverse vitaminen uit de B groep. Karnemelk bevat ijzer, calcium en dergelijke waardoor het drinken van karnemelk het algeheel gestel van de mens kan verbeteren. Ongesuikerde karnemelk bevat maar weinig vet, per honderd gram karnemelk verbruikt men slechts twee en dertig calorieën.
Men kan stellen dat de ongesuikerde karnemelk zeker gezond is omdat deze rijk is aan vitaminen en mineralen. Ongezonder wordt karnemelk door de toevoeging van suiker omdat velen de zure smaak onaangenaam vinden, Vooral bij kinderen kan bovendien de zurige lucht van karnemelk een afwerende reactie oproepen. Het beste kan men karnemelk koud uit de ijskast drinken, zoeten kan men op natuurlijke wijze doen door het gebruik van zoete vruchten. Uiteraard kan men ook nu nog bloemetjes pap of gortenpap maken, deze worden wel warm gegeten en gezoet met een lepel stroop. De bloem en gort neutraliseren samen met de stroop de geur en de smaak van karnemelk.