Witlof is een groente met een helder witte kleur. Kinderen vinden witlof vaak minder lekker omdat deze groente net als andijvie en spruitjes een bittere smaak heeft. Om ervoor te zorgen dat de kinderen toch mee eten met de volwassenen kan men een paar dingen doen om de smaak wat te verzachten. Men kan een beetje suiker toevoegen om de bittere smak te neutraliseren. Ook kun je een beker melk toevoegen bij het koken of een wit sausje of kaassausje over de witlof doen. De sausjes verhogen wel het caloriegehalte van de lijnvriendelijke witlof. Daarnaast kan men de bittere delen van de witlof wegsnijden voor men de witlof gaat klaarmaken, hierdoor blijven wel alleen de witste bladeren over.
Witlof bevat maar vijftien calorieën per honderd gram, een halve gram koolhydraten en geen vet. Mensen die een dieet volgen kunnen deze groente, wel zonder sausjes onbeperkt eten. Door het kaliumgehalte in de witlof wordt bovendien overtollig vocht sneller afgevoerd uit het lichaam. Ook de witlof zelf bevat veel vocht, ruim negentig procent. Daarmee is witlof dus ook licht verteerbaar. Witlof kan op veel verschillende manieren klaargemaakt worden, het vaakst wordt de witlof gaar gestoofd of rauw gegeten.
Buiten de “magere” voordelen zit witlof vol met mineralen en bevat de groente de vitamines C en B9, bovendien ontbreken ook bij de witlof de belangrijke voedingsvezels niet. Het belangrijkste bij witlof is de aankoop en de juiste manier van bewaren. Witlof moet een witte kleur hebben, bovendien moet hij helemaal gesloten zijn. Men kan een witlof droog ongeveer een week bewaren, doe dit altijd op een koele en donkere plaats. Zodra de witlof een groene kleur begint te vertonen neemt het bitterheidgehalte toe. Voor veel mensen is de smaak dan te bitter waarop deze gezonde groente in de afvalbak verdwijnt.