Het heeft wat tijd gekost voor men ontdekte dat net als de meeste rode vruchten de framboos bijzonder gezond lijkt te zijn. Er is intussen zelfs twijfel ontstaan of de framboos niet gezonder is dan de aardbei. Wat inmiddels wel is bewezen dat de antioxidanten in frambozen het respectvolle aantal van de tomaten ruim overtreft. Antioxidanten zijn belangrijk voor de bescherming van de cellen in ons lichaam, antioxidanten voorkomen de aanval van de vrije radicalen.
De stoffen in frambozen voorkomen en verkleinen de kans op verschillende aandoeningen waaronder hart en vaatziekten maar ook sommige soorten kanker. Bovendien reguleren de stoffen de bloedsomloop. Een framboos bevat sacharose, fructose en glucose wat de vrucht een heerlijk zoete smaak geeft. In een framboos zit een grote hoeveelheid vitamine C, daarnaast vindt men de vitaminen B2 en B6 in de frambozen. In honderd gram frambozen zitten dertig calorieën en vijf en een halve gram koolhydraten. Het vaakst komt men de tamelijk dure fruitsoort tegen in vruchtenmixen. In de diverse gerechten waarin frambozen worden gebruikt maakt men meestal gebruikt van bosframbozen.
Er zijn zomer en herfstframbozen, de zomerframbozen zijn de gekweekte frambozen die we vaak voor een hoge prijs in de winkel zien liggen. De reden hiervoor is de korte bloei van de frambozenstruik. In bosrijke gebieden loopt men met een beetje geluk nog wel eens tegen bosframbozen aan in de herfst. Deze framboosjes zijn vaak wat kleiner maar smaken wel net zo lekker. Men kan een gerecht versieren met verschillende kleuren, frambozen en blauwe bramen komen uit dezelfde familie en passen wat smaak en uiterlijk betreft prima bij elkaar. Frambozen kan men als decoratiefruit gebruiken maar men kan er ook bijvoorbeeld nagerechten van en mee maken. In de yoghurt die men in winkels vindt komt men vaak de goedkopere bosframbozen tegen.