Andijvie heeft een enigszins bittere smaak. Veel mensen vinden deze smaak onaangenaam wat de groente vaak minder geliefd maakt. Door een lepeltje suiker toe te voegen verdwijnt de bitterheid die veroorzaakt wordt door de bitterstof in andijvie. Andijvie overslaan zou jammer zijn omdat de groente gezond is en ziekten kan helpen voorkomen. Andijvie kan ook rauw gegeten worden, de krulandijvie die hiervoor gebruikt wordt kan men door toevoeging van olie, azijn en met een beetje peper van de bitter smaak ontdoen. Vooral in de zomermaanden wordt andijvie vaak in deze vorm gegeten.
Andijvie is rijk aan mineralen en vitaminen, met name vitamine A en vitamine C die helpen om ziekten te voorkomen en de weerstand te verhogen. Andijvie ontgift op een natuurlijke manier de lever waardoor het bloed gezuiverd wordt en vetten sneller afgevoerd. Ook heeft andijvie een natuurlijke waterafdrijving, verkeerde stoffen verlaten sneller het lichaam, maar ook de nieren worden positief gestimuleerd. Naast al deze voordelen en gezonde voedingsmiddelen bevindt zich in andijvie ook chlorofyl, deze stof zorgt voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en daar mee ook het zuurstofgehalte in het bloed.
Andijvie behoort tot de slafamilie, waarvan men de gewone soort kan koken of smoren. De hitte verhoogt de activiteit van de bitterstof en laat deze vrij. Bij rauwe andijvie is de bitter smaak vaak wat minder maar meestal wel aanwezig. Zoals bij alle soorten groenten en fruit is de rauwe variant gezonder omdat er dan geen verlies ontstaat aan vitaminen en mineralen. Maar ook gekookt of gesmoord is andijvie een gezonde groente. Andijvie kan als sla gegeten worden, als onderdeel van een gemengde salade maar ook als hoofdgroente met of zonder sausje. Vooral voor kinderen en mensen die snel de bittere smaak proeven is stamppot van andijvie een goede, maar vooral gezonde keuze.