Bijna iedereen kent de pompoen als feestartikel of als versiering in de tuin. Het eten van pompoen wordt hier veel minder gedaan als in bijvoorbeeld Amerika en Australië. Toch is het jammer om de pompoen zomaar over het hoofd te zien. Buiten de frisse kleur heeft pompoen een zachte, zoete smaak, zit hij vol goede stoffen en kan men ontzettend veel met pompoen doen in de keuken. Pompoen is uitstekend geschikt om kinderhapjes smeuïg te maken, met kruiden kun je bij volwassenen de smaak eventueel ook pittiger maken. Men kan met een gerust hart vast stellen dat pompen gezond is voor het lichaam.
Een van de belangrijkste stoffen voor het lichaam is in ruime hoeveelheid vertegenwoordigd in de pompoen, namelijk ijzer. Daarnaast bevatten pompoenen verschillende vitamines zoals vitamine B2 en vitamine C. Bovendien bevat pompoen caroteen wat duidelijk te zien is aan het oranje uiterlijk van de pompoen, en veel vezels. Pompoenen bevatten verder een kleine hoeveelheid eiwit en vet. Voor een groot gedeelte bestaat de pompoen uit water. Het is een gemiste kans om de pompoen die vol zit met vitaminen en mineralen en bovendien bijzonder voedzaam en licht verteerbaar is alleen maar te gebruiken als sier of lampion.
Vooral de aanwezigheid van het ijzer en de vitamine B2 maken de pompoen uitstekend geschikt en gezond voor vegetariërs. Maar met zijn slechts zes en twintig calorieën per honderd gram ook geschikt voor mensen die op dieet zijn. Pompoenen zijn licht verteerbaar en multi functioneel in de keuken. Men kan pompoenen als smaakmaker gebruiken maar ook kan men bijvoorbeeld soep of taarten maken van pompoen, pompoenmoes of een pompoen energiedrankje. De pompoen kan eenvoudig leeggeschept en verwerkt worden. Uiteraard ben je er altijd vrij in om het omhulsel vervolgens uit te snijden en als sfeermaker te gebruiken.