Voornamelijk vanwege de geur en soms sterk aanwezige smaak is knoflook bij veel mensen geen populaire groente. Zoals de naam al zegt behoort knoflook tot de loofsoorten. Van loofsoorten kan men gerust zeggen dat het gezondheidsniveau hoog is. In het gebruik van knoflook moet je min of meer ingroeien, je smaakpapillen moeten wennen aan de typische smaak. Vooral in het begin moet men er voor zorgen dat de knoflook geen overheersende plaats krijgt in een gerecht. Voor de geur maakt dit overigens weinig uit, men ruikt al snel dat je knoflook hebt gegeten, vooral de anti-knoflook mensen om je heen.
Knoflook is gezond voor je bloed, darmstelsel, voedsel- en spijsvertering maar ook voor de luchtwegen. Mensen met een aanleg voor bronchitis hebben bijvoorbeeld veel baat bij het eten van knoflook. Ook voor de bestrijding van bacteriën en bij de opbouw van het immuunsysteem speelt knoflook een grote rol. Doordat het inwendig beter met je gaat krijg je ook snel een gezonder uiterlijk. Net als bij de andere looksoorten leidt regelmatig gebruik van knoflook tot een gezond glanzende haardos, glanzende nagels die minder snel breken of inscheuren en een zachte mat glanzende huid.
Het gezondste en het beste resultaat krijg je door het gebruik van verse knoflook. Men kan knoflook in kleine stukjes snijden, teentjes toevoegen of door gebruik van een knoflookpers alleen het vocht uit de knoflook gebruiken. In de meeste Mediterrane gerechten wordt tamelijk veel knoflook gebruikt. In Amerika is knoflookbrood een ware hit. Hier gebruiken we knoflook nog vaak heel voorzichtig als een ingrediënt, knoflooksausjes en kruidenboter bevatten meestal wel een aardige hoeveelheid. Door na het eten van knoflook een glas melk te drinken kun je de lucht neutraliseren. Overigens is het zo dat je als je samen knoflook eet de lucht minder onaangenaam vindt.