De grapjes die gemakt worden over konijntjes met brilletjes zoude doen vermoeden dat de gezondheidsfactor van wortelen slechts een fabeltje of bakerpraatje is om de kinderen wortelen te laten eten. Niets is minder waar, wortelen zijn heel erg gezond en niet alleen maar voor de ogen. Wortelen bevatten een grote hoeveelheid aan gezonde mineralen en slechts tweetiende procent vet. Gemiddeld bevat honderd gram wortelen veertig calorieën. Dus zeker ook voor de lijn zijn wortelen een gezond product.
Verder zitten in wortelen gezonde stoffen waaronder vezels en bètacaroteen. Van deze laatste is bekend dat het lichaam de stof omzet in vitamine A, vitamine A is goed voor de ogen. De combinatie bètacaroteen en vezels zorgen voor een goede spijsvertering en goede werking van het darmstelsel. Het gezondste zijn rauwe wortelen omdat er tijdens het klaarmaken van wortelen ook stoffen verloren gaan, bij wortelen die met het vocht in een gerecht blijven is dit verlies minder. Sommige mensen eten veel wortelen en drinken wortelsap tegen het begin van het voorjaar. Het is waar dat wortelen een invloed hebben op het pigment in de huid. Teveel wortelen kan echter ook tot een vreemd oranje-bruine kleur leiden.
Het belangrijkste in wortelen zijn de vele vitamines, naast de vele B vitamines te weten de vitamines B1 tot en met B6 en de vitamine B12 bevat een wortel ook nog vitamine A, C en E. Al deze vitamines hebben een positieve uitwerking op het hart, de bloedvaten en op de organen en huidcellen. Van vitamine E staat bekend dat het helpt bij het uitstellen van het ouderdomsproces van de huid. Bovendien werken wortelen cholesterol verlagend. Wortelen zijn licht verteerbaar, ze bestaan voor ruim tachtig procent uit water. Er zijn verschillende soorten wortelen waaronder de bospeen en de winterwortel die in stamppot wordt gebruikt.