Veel mensen vragen zich af wat er waar is over chocolade, is chocolade nu wel of niet gezond. Mag men alleen pure chocolade eten of zijn melkchocolade en witte chocolade niet zo slecht als algemeen wordt aangenomen. Van vrouwen is bekend dat ze tijdens de menstruatietijd aangetrokken worden naar chocolade, zou hier misschien een instinctieve reden achter kunnen zitten. De drang om te overleven heeft mensen sinds het begin der tijden onbewust het goede laten doen. Past chocolade misschien ook in dit plaatje.
Feit is dat vrouwen zich rond deze tijd nogal lusteloos kunnen voelen, de energie verdwijnt en in feite is ook dat logisch te verklaren. Chocolade heeft de unieke eigenschap om de energie een “boost” te geven, de cacao vult de verloren energie weer aan. Daarnaast zit chocolade vol met anti-oxidanten die de lichaamscellen beschermen. Chocolade bevat ook een beetje teobromine en cafeïne. Deze stoffen staan bekend om hun stimulerende effect maar ook om hun rustgevende effect op het hart en de ademhaling. Chocolade eten is dus goed bij extra inspanningen van het lichaam, maar ook bij mensen die geestelijk moe zijn.
In chocolade zitten veel vitaminen waaronder A en D, E en enkele uit de B groep waaronder B12 daarnaast bevat chocolade ook mineralen. In pure chocolade zit geen cholesterol, de cholesterol die men in melkchocolade en witte chocolade tegenkomt is afkomstig van de melk, de hoeveelheid is miniem. Inmiddels is bewezen dat pure chocolade goed is voor het hart en de bloedvaten, mits men niet teveel gaat eten natuurlijk. De pure chocolade zorgt voor een verwijding van de bloedvaten waardoor de bloedsomloop minder risico heeft om geblokkeerd te worden door verstopte vaten en men dus ook minder risico heeft op hartaandoeningen. Met mate gegeten kan men inmiddels vaststellen dat chocolade inderdaad gezond is.