De gezondheid van maïs hangt sterk af van de keuze die men maakt en de wijze van klaarmaken. Als basis groente heeft maïs veel mineralen en bevat het een acceptabel vezelgehalte. Vitaminen vindt men minder terug in maïs. Voor mensen die aan de lijn zijn is verse maïs een goede keuze omdat maïs hoewel het een zoete groente is toch weinig suikers bevat en slechts een klein gehalte aan vet. Honderd gram maïs bevat ongeveer zeventig calorieën. Het is natuurlijk aan de gebruiker om te bepalen of het tekort aan vitaminen belangrijk of onbelangrijk is.
Naast verse maïskolven kan men ook maïs in conserven kopen. Een nadeel is dat er bij deze meestal in blik verpakte maïskorrels toevoegingen zijn opgenomen die het caloriegehalte van de maïskorrels behoorlijk verhogen, per honderd gram gebruikt men maar liefst vijftig calorieën meer dan bij een verse maïskolf. Het bereiden van verse maïs is medebepalend voor het totale caloriegehalte. Men kan de maïs koken en toevoegen aan gerechten, ook kan men de kolf insmeren met boter en laten garen in de oven of op de barbecue. Uiteraard verhoogd de boter het aantal calorieën per portie.
Van maïs kan men ook een heerlijk, lichte snack maken. In een popcorn machine of in een pan met dikke bodem op een getemperd vuur maakt men in een handomdraai van een paar korrels een flinke portie popcorn. Toevoeging van boter of suiker is niet nodig maar veel mensen vinden de smaak lekkerder. Voor gezonde popcorn laat je de maïs poppen door hete lucht en voeg je voor de smaak hooguit wat zout toe. Als hoofdgroente bij de maaltijd is maïs niet de meest gezonde groente maar als bijgroente of als ingrediënt om bijvoorbeeld wat meer kleur aan te brengen, maar ook als snack voldoet hij prima.