Mandarijnen zin erg geliefd bij zowel kinderen als volwassenen. De meeste mensen kunnen de netjes of soms zelfs kistjes maar moeilijk voorbij lopen. Daarnaast wordt menig kinderschoentje gevuld met deze appeltjes van oranje in sinterklaastijd. Mandarijnen zijn heerlijk zoet van smaak, men kan ze kopen met maar ook zonder pitjes. Zijn mandarijnen alleen maar lekker of zijn deze kleine oranje vruchten ook gezond?
Mandarijn is een citrusvrucht en bevat dus veel vitamine C die de weerstand verhoogt maar misschien nog wel belangrijker, mandarijnen bevatten ook carotenoïden. Deze stof wordt voor een groot gedeelte in het lichaam omgezet in vitamine A. De carotenoïden zorgen er verder voor dat we voldoende afweer opbouwen tegen verschillende ziekten waaronder kanker. Ook zorgt deze stof voor de oranje kleur van de mandarijnen. Carotenoïden komt men ook tegen in een oranje groente, namelijk de wortel die ook zoet van smaak is. Mandarijnen passen met hun slechts zestien calorieën uitstekend binnen een dieet.
De combinatie van vitamine A en carotenoïden zorgt ervoor dat we een verkleinde kans hebben op bijvoorbeeld aderverkalking of leverkanker. Mandarijnen zijn bovendien niet alleen maar goed voor de binnenkant van het lichaam, ook de buitenzijde vaart er wel bij. De carotenoïden in de mandarijn zijn goed voor de ogen en voor een gezonde, stralende huid. Ook beschermt de stof zowel de huid als de ogen tegen de schadelijke UV stralen. Mandarijnen zijn dus bijzonder gezond voor het in- en uitwendige lichaam. De zoetheid van de mandarijnen wordt vaak bepaalt door het klimaat, in warmte en bij veel zon ontwikkelen de mandarijnen zich het best. De mandarijnen zijn het best op smaak als men de schil gemakkelijk in een keer kan verwijderen. De kleine strakkere mandarijnen zijn vaak zuurder van smaak dan bijvoorbeeld de grotere, ruim in hun schil zittende clementines.