Van nature komt er in een heleboel voedingsmiddelen reeds su8iker voor. Hierbij kan men onder andere denken aan de meeste soorten fruit en zuivelproducten. Maar ook ion producten waarbij men in eerste instantie niet zou verwachten dat deze suikers zouden bevatten, omdat deze bijvoorbeeld niet echt zoet van smaak zijn, kunnen voedingsuikers voorkomen. Verder kan het zo zijn dat producten bepaalde soorten zetmeel bevatten die door de enzymen in het lichaam om worden gevormd in suiker. Dit is bijvoorbeeld het geval bij producten zoals brood, aardappels en peulvruchten.
Voedingsuiker zijn aan suiker verwante stoffen die echter als voordeel hebben dat ze niet gaan vergisten op het moment dat deze in de darmen terecht zijn gekomen. Hierdoor is voedingsuiker uitermate geschikt als zoetstof maar eveneens als bron van energie voor de mens.
Dit is dan ook een belangrijke reden waarom juist voedingsuiker gebruikt wordt om babyvoeding en pap bedoeld voor kleine kinderen mee aan te vullen. Het product zal daardoor namelijk niet extra zoet van smaak worden maar wel de nodige energie opleveren zodat het kindje kan groeien en ontwikkelen. Het maag-darmkanaal zal door voedingsuiker eveneens niet extra worden belast omdat de vertering ervan weinig energie vraagt.
Hoewel er een sterke tendens lijkt te ontstaan bevatten nog altijd een heleboel kant en klare voedingsmiddelen suikervarianten die de darmen zwaar belasten en die bovendien erg zoet van smaak zijn en te veel energie opleveren die het lichaam niet nodig heeft. Kortom: men zal van deze suiker van verloop van tijd dik worden.