Op het moment dat iemand koorts heeft dan is het lichaam bezig een ziekteverwekker te lijf te gaan en werk dus extra hard. Men dient dus voedsel uit te kiezen dat licht verteerbaar is en zo niet te veel energie naar het spijsverteringsstelsel zal wegsluizen. Een vette hamburger is bij koorts dan ook zeker niet aan te raden.
In het geval iemand koorts heeft is het zelfs zo dat voedsel niet eens het meest belangrijke is. Men moet er immers op de eerste plaats voor zorgen dat deze persoon voldoende vocht binnen krijgt om op die manier te voorkomen dat er geen uitdroging plaats kan vinden door de hogere temperatuur van het lichaam. Ongemerkt raakt men bij koorts namelijk veel vocht kwijt. Veel water, thee. Bouillon en vruchtensappen drinken zal het lichaam dan ook goed doen. Met name de bouillon is goed omdat dit het lichaam helpt bij de opname van vocht doordat er zout in zit.
Men kan als voeding bij koorts dan ook het beste een heldere soep maken die licht te verteren is en toch de nodige voedingswaarde heeft. Door verschillende soorten groente in de soep te verwerken krijgt men bovendien ook een aantal essentiële vitamines binnen die het lichaam hard nodig heeft bij koorts of ziekte. Eventueel kan men de soep aanvullen met extra koolhydraten in de vorm van vermicelli, rijst of mie. Brood, of iets anders dat licht te verteren is, bij de soep serveren kan ook een goede aanvulling zijn wanneer iemand koorts heeft.