Vrijwel ieder mens zal in de loop van zijn of haar leven weleens mee te maken krijgen: een snijwond. Een dergelijk wond kan worden veroorzaakt doordat er een scherp voorwerp het lichaam binnendringt. Dit wil overigens niet zeggen dat een snijwond in alle gevallen diep dient te zijn. Het kan even goed een oppervlakkige snee betreffen die met een eenvoudige pleister plakken voldoende is verzorgd. Een diepere snijwond zal men in de meeste gevallen wel door een medicus dienen te laten behandelen om complicaties te kunnen voorkomen.
De oorzaken van een snijwond kunnen sterk uiteenlopen. Zo kan men een snijwond oplopen tijdens het uitvoeren van huishoudelijk werk of terwijl men beroepsmatig bezig is. Verder kan een snijwond ontstaan door een ongeval of een opzettelijke verwonding. Hierbij kan de wond zijn veroorzaakt door een scherp mes maar evengoed door een scherf scherp glas.
Doordat men te maken heeft met een open wond zal een snijwond in alle gevallen dienen te worden ontsmet zodat eventuele ziektekiemen geen kans krijgen om het lichaam binnen te dringen en daar schade aan te richten in de vorm van een infectie bijvoorbeeld.
Een snijwond kan onder andere geïnfecteerd zijn met de bacterie Clostridium tetani welke tetanus (oftewel wondklem of kaakklem) zou kunnen veroorzaken bij mensen welke daartegen niet of onvoldoende tegen zijn ingeënt. Het is een erg zeldzame maar uitermate ernstige complicatie. Om een dergelijke infectie tegen te kunnen gaan kan er een tetanusvaccinatie gegeven worden. Bovendien kan het nodig zijn de wond te laten hechten/