Maast blokkades in de slokdarm welke ontstaan door oorzaken van buitenaf worden het grootste deel van de slokdarmklachten door terugkerend maagzuur veroorzaakt. De slokdarmklachten die het gevolg zijn van het teruglopend maagzuur komen niet enkel voor bij zieke mensen of mensen met een verminderde weerstand, ook gezonde mensen kunnen met slokdarmklachten te maken krijgen.
De oorzaken voor het teruglopen van de maaginhoud, en daardoor het beschadigen van de slokdarm, is meestal een slecht sluitende maagklep. Maar eveneens kan een middenrifbreuk slokdarmklachten veroorzaken. De klacht die het meest wordt gehoord bij slokdarmproblemen is pijn in de slokdarm, de pijn wordt vaak veroorzaakt door een slijmvliesinfectie. Ontstaat er een vernauwing door het ontstaan van littekenweefsel dan is moeite hebben met slikken een klacht die vaak wordt gehoord. Hier is eveneens het maagzuur dat in de slokdarm terugloopt verantwoordelijk voor.
In bepaalde gevallen kan de oorzaak voor de slokdarmklachten moeilijk worden vastgesteld. Er kan dan een gastroscopie gedaan worden waarbij kleine stukjes van het slokdarmweefsel worden weggenomen om in een laboratorium op afwijkingen te worden gecontroleerd. Bij het niet behandelen van de klachten kunnen ernstige afwijkingen ontstaan. In het begin zijn de klachten slechts pijn en slikproblemen doordat het maagzuur in de slokdarmwand verder gaat branden. Hierdoor kunnen er zich blaasjes vormen welke kunnen ontsteken en bloeden. Het bloed van zo´n ontsteking komt in de maag terecht en vandaar door het darmstelsel in de ontlasting terecht. Negeert men de klachten nog langer dan kunnen de bloedingen zo hevig worden dat men bloed overgeeft.