Maagklachten komen erg vaak voor. Slechts een deel van de personen met maagklachten heeft daarvoor een arts geraadpleegd. Maagklachten komen vrijwel even vaak bij mannen als bij vrouwen voor. Naarmate men ouder wordt zal men minder vaak last hebben van deze aandoening. Waarschijnlijk komt dat doordat op oudere leeftijd overige klachten de maagklachten zullen overschaduwen. Het percentage van de mensen die lijden aan maagklachten en die daarvoor een arts raadplegen neemt overigens wel toe naarmate men ouder wordt. Dit is gunstig omdat de kans dat de maagklachten op een ernstige aandoening berusten toenemen naarmate de leeftijd vordert.
Van alle mensen met maagklachten die zich onder medische behandeling laten stellen wordt het grootste gedeelte door patiënten gevormd welke door de huisarts adequaat onderzocht en behandeld kunnen worden. Een nog aanzienlijk kleiner gedeelte wordt door een specialist zoals een internist of gastro-enteroloog gezien en behandeld. Bij slechts een uiterst kleine groep patiënten met maagklachten vindt er wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en optimale behandeling plaats.
In de volksmond worden met maagklachten sterk uiteenlopende symptomen bedoeld. Het is daarom niet in alle gevallen zeker of de betreffende klachten ook echt van de maag afkomstig zijn. Organen die in de buurt van de maag liggen zoals de slokdarm, de galblaas, de alvleesklier en de dikke darm kunnen ook de veroorzaker van vermeende maagklachten zijn.
Symptomen van maagklachten zijn ondermeer±: verminderde eetlust, een opgeblazen of vol gevoel in de bovenbuik, misselijkheid, braken, pijn in de bovenbuik, boeren en oprispen, pijn achter het borstbeen en zuurbranden.