Gastritis, oftewel in de volksmond: een maagontsteking, is een ontsteking van het slijmvlies dat zich in de maag bevindt. Door een maagontsteking zal er een branderig gevoel en zure oprispingen optreden. In een aantal gevallen willen mensen een maagontsteking nog weleens verwarren met een maagzweer hoewel daar toch duidelijke verschillen in waar te nemen zijn. Bij een ontsteking van de maag voelt men zich slechter op het moment dat men wat eet. Dit is bij een maagzweer echter niet het geval.
Voor een zeer lange tijd is de oorzaak van een maagontsteking niet helder geweest. Pas toen men de rol van de ziektekiem Helicobacter pylori ontdekte kwam er meer duidelijkheid. Het betreft namelijk een bacterie welke bij een heleboel mensen reeds in de maag aanwezig is en als enige bacterie tegen het zuur in de maag bestand is.
Een maagontsteking is niet erg besmettelijk: patiënten welke met succes zijn behandeld, raken over het algemeen later niet nogmaals geïnfecteerd. De besmettingen die tot een ontsteking van de maag kunnen leiden zullen in de loop van het leven plaatsvinden. Dit verklaart dan ook waarom het aantal besmette mensen langzaam toeneemt naarmate de leeftijd toeneemt.
Voor een patiënt die last heeft gehad van een maagontsteking is de tijd nemen voor het herstel aan te raden. Men kan daarbij het opkomen van maagzuur voorkomen door niet voorover te buigen, maar te hurken. Zodra men last heeft van de symptomen tijdens de slaap dan kan men ervoor zorgen dat het lichaam niet volledig plat ligt.