Keelpijn is iets dat voor de meeste mensen wel herkenbaar zal zijn. Men kan dan een vervelend gevoel in de keel hebben maar ook problemen hebben met praten en slikken. In een heleboel gevallen is de oorzaak van deze problemen een ontsteking in de keel welke door een bacterie of een virus wordt veroorzaakt. Men raakt over het algemeen besmet door het inademen van vochtdeeltjes welke de ziekteverwekkers bij zich dragen. Op het moment dat iemand met een keelontsteking gaat hoesten dan kunnen er vochtdeeltjes in de lucht terechtkomen.
Het verkoudheidsvirus staat er om bekend een veroorzaker te zijn van een ontsteking van de keelholte. Deze holte zit tussen de achterzijde van de neus en het begin van de luchtpijp en de stembanden. Daarnaast kan een griepvirus of de ziekte van Pfeiffer voor een keelontsteking zorgen.
Naast virussen zijn er ook bacteriën die een keelontsteking tot gevolg kunnen hebben. Hierbij raken dan de keel en de keelamandelen ontstoken en is de streptokokbacterie de boosdoener. De, met pijn samengaande, ontsteking van de keel komt vrij plotseling opzetten. Andere symptomen zijn dan een rode en gezwollen keel, amandelen waarop pus aanwezig is, hoofdpijn, koorts en een algeheel onprettig gevoel. Zo’n keelontsteking kan in sommige gevallen de aankondiging zijn van roodvonk of bloedarmoede.
Roken en alcoholhoudende drank kunnen eveneens voor een keelontsteking zorgen evenals een vitaminegebrek, een voedselallergie en zelfs gorgelen. Vaak gaat een keelontsteking zonder behandeling over maar als deze langer dan twee dagen duurt is het verstandig een arts te raadplegen.