Ontsteking van de amandelen in de keel (twee stukjes lymfeweefsel achter in de keel welke onderdeel zijn van het afweersysteem van het lichaam). Zodra de amandelen ontstoken raken en pijn gaan veroorzaken, vaak het gevolg van een luchtweginfectie, dan is er sprake van tonsillitis. De infectie kan veroorzaakt worden door een virus, bijvoorbeeld het verkoudheidvirus, of door een streptokokken bacterie. Amandelontsteking komt in bepaalde families meer voor, wat zou kunnen duiden op een erfelijke factor.
Kinderen tot ongeveer zeven jaar hebben meer met amandelontstekingen te maken doordat de amandelen dan voor de eerste keer aan een heleboel infecties bloot komen te staan. Kinderen met een amandelontsteking kunnen eveneens vergrote neusamandelen hebben of hebben gehad. De keelamandelen zullen naarmate een mens ouder wordt kleiner worden. Daarom komt zo’n ontsteking bij volwassenen veel minder voor.
De symptomen van een amandelontsteking treden in de regel in de loop van 24 tot 36 uur op en kunnen variëren van: pijn in de keel en moeite met slikken, hoofdpijn, koorts, braken, diarree, buikpijn en vergrote of gevoelige lymfeklieren van de hals. Bij kinderen en baby die nog niet aan kunnen geven dat ze pijn hebben kan men een amandelontsteking ontdekken doordat zij weigeren te eten en te drinken en ook zijn ze vaak lusteloos en prikkelbaar. De koorts die optreedt bij een amandelontsteking kan bij deze jonge groep soms leiden tot een zogenaamde koortsstuip. In de meeste gevallen zal een amandelontsteking vanzelf weer verdwijnen maar bij een bacteriële ontsteking kan soms een antibioticum worden voorgeschreven.