Een middenoorontsteking (otitis media) betreft een ontsteking in het middenoor. Met name bij kinderen komt deze ontsteking veelvuldig voor. Dikwijls gaat deze vanzelf over zonder dat er een medische behandeling aan te pas komt. Soms echter is het beloop van de oorontsteking agressiever waardoor er wel nadere behandeling noodzakelijk is. Gehoorschade is overigens uiterst zeldzaam en treedt alleen op bij langdurig verwaarlozing van de oorontsteking in combinatie met een loopoor.
Otitis media acuta is een acute middenoorontsteking veroorzaakt door een bacteriële infectie. Bij de inspectie van het oor ziet men een rood en uitpuilend trommelvlies waarnemen. Er kan zelfs een spontane perforatie van het trommelvlies optreden met als gevolg een loopoor. De patiënt heeft (soms erge) pijn in het oor, hoort aan de betreffende zijde slechter; vaak zijn eveneens een paar lymfklieren in de hals aan dezelfde zijde opgezet. Er is soms eveneens een algeheel onprettig gevoel, al dan niet, vergezeld door koorts.
Een dergelijke vorm van oorontsteking kan soms na een vliegreis ontstaan. Hierbij zijn dan vermoedelijk bacteriën in het middenoor gekomen door het drukverschil gedurende de vlucht. Er is dan sprake van barotitis. Indien men een loopoor niet goed verzorgt dan kan deze veranderen in een zogeheten lijmoor. Dit is zo genoemd omdat het middenoor dan een kleverige afscheiding aan blijft maken. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor een oorontsteking zijn met name stafylokokken, streptokokken, Moraxella catarrhalis, pneumokokken en Haemophilus influenzae. Meestal is een behandeling niet noodzakelijk maar soms wordt antibiotica gegeven als de oorontsteking niet vanzelf overgaat.