Een depressieve stoornis (of kortweg een depressie genoemd) is een neerwaartse verstoring van de stemming. Bij een depressie is men overmatig neerslachtig, somber, lusteloos of vlak. Een dergelijke depressie kan in een paar dagen of weken ontstaan, maar er kan eveneens een aanzienlijk langere periode aan voorafgaan met daarin klachten welke op een langzame en sluipende manier toe gaan nemen. Het kan op ieder moment in een mensenleven voorkomen; zelfs in de kinderjaren.
In de regel zal een depressie zich bij kinderen wel op een andere wijze uiten dan bij een volwassene het geval zal zijn. Kinderen die lijden aan een depressie kunnen bijvoorbeeld sociaal teruggetrokken of prikkelbaar zijn, en/of leer- en gedragsproblemen laten zien. Bovendien is er niet zomaar één enkele oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van een depressie. Het gaat dikwijls om een combinatie van diverse factoren welke dan weer van persoon tot persoon kunnen verschillen.
Het krijgen van een depressie is nooit iemand zijn of haar eigen schuld. Men heeft deze in geen geval zelf veroorzaakt en er niet voor gekozen om zich op deze wijze te voelen. Bij het verbeteren van de situatie kan men zelf wel een voorname rol vervullen. Dit kan door onder andere op korte termijn deskundige hulp in te schakelen en adviezen van deskundigen te gebruiken.
De oorzaken voor een depressie zijn kan men onderverdelen in psychologische, biologische en sociale factoren en is de ontregeling van de stemming van belang. Naast een sombere en bedrukt zijn er nog andere verschijnselen.