Bij vlees kunnen we denken aan het spierweefsel van gewervelde dieren, maar we kunnen ook denken aan het sappige deel van een vrucht, dat vruchtvlees wordt genoemd. Over het algemeen is vlees van alle dierlijke weefsels, behalve de vis, dat is een uitzondering. Over de hele wereld worden dieren gegeten, maar afhankelijk van de cultuur worden er sommige dieren absoluut niet gegeten. In onze cultuur zullen we geen katten of honden eten, we spreken wel over ‘de hond in de pot vinden’. Letterlijk de hond of de kat in de pot vinden gebeurt nog wel in China. Er zijn landen waar het eten van varkens om religieuze redenen onrein wordt gevonden. Mensenvlees eten gebeurt in geen enkel beschaafd land.
Velen eten geen vlees om principiële redenen, maar degenen die in onze omgeving wel vlees eten kunnen er van uitgaan dat het voornamelijk afkomstig is uit de intensieve veehouderij. Gezond eten kan prima zonder vlees, maar zorg dan wel dat je de voeding goed varieert. Er zijn voldoende vleesvervangers te krijgen. Velen zijn het erover eens dat de veehouderij teveel broeikasgassen uitstoot, teveel water verbruikt, mestproblemen veroorzaken en veel ruimte in beslag nemen. Zij roepen dan ook op minder vlees of helemaal geen vlees te eten. Degenen die het dagelijks stukje vlees absoluut niet willen missen, kunnen overgaan tot het kopen van biologisch vlees. Voor deze veeteelt gelden strenge eisen. De prijs van het vlees is wel duurder, maar de leefomstandigheden, voeding en verzorging van de dieren zijn aanzienlijk beter.