De rug is opgebouwd uit een complexe massa van spieren. Al deze spieren hebben allemaal een eigen taak. De meeste spieren werken echter wel op een gelijke wijze zodat men niet allemaal specifieke oefeningen voor elke aparte spier uit dient te voeren. De taak van de rug is voornamelijk het rechtop houden van het bovenlichaam. Dit gebeurt in combinatie met de buikspieren.. Grofweg gezien kan de rug slechts enkele, voorname, bewegingen uitvoeren. Zo zorgen de rugspieren ervoor dat de armen naar achteren bewogen kunnen worden Verder zorgen ze ervoor dat men de armen van boven naar beneden kan bewegen (zoals gebeurt bij met optrekken) en tevens trekken de rugspieren het bovenlichaam weer recht vanuit een buigstand
Eén van de onderdelen welke het meest fout wordt gedaan, tijdens het trainen, is echter de training van de rug. Wellicht komt dat omdat de rug aan de achterkant van het lichaam is gelegen, of dat het de sporters simpelweg niet interesseert, maar men ziet slechts weinig mensen de rugoefeningen op een juiste wijze uitvoeren. De ontwikkeling van de rug is bij hen is dan ook vaak navenant.
Een heleboel sporters trainen hun rug (en dikwijls ook de overige delen van hun lichaam) met name met behulp van kabels en machines. Nu hebben deze twee hulpmiddelen, en zeker kabels, wel een plaats in een correcte training van de rug, maar de basis ervan dient gevormd te worden door oefeningen met vrije gewichten. De redenen hiervoor zijn als volgt: hiermee kunnen de spieren hun natuurlijke beweging volgen terwijl apparaten een vaste beweging zullen volgen. Verder dwingen vrije gewichten de stabilisatiespieren om sterker te worden, waardoor ook het hele lichaam sterker zal worden. Stabilisatiespieren zijn alle spieren die er zorg voor dragen dat een bepaalde houding en/of beweging aan kan worden genomen en kan worden volgehouden.