Diarree (buikloop) is een hoofdzakelijk waterige, dunne (in sommige gevallen ook slijmerige) ontlasting welke samen gaat met de nood om meer en dringend het toilet te bezoeken. Diarree gaat in de meeste gevallen gepaard met een niet aangenaam en drukkend gevoel in de buik, samen met krampen die plotseling op komen zetten of met buikpijn. Men voelt zich dikwijls verzwakt en een beetje slap want door een te groot voedsel- en vochtverlies gaat de fysieke toestand immers achteruit.
Een definitie van acute diarree is: het plotseling optreden van een afwijking in het voor een individu gebruikelijke patroon van ontlasten met een maximale duur van twee weken, waarbij de regelmaat en de hoeveelheid van de ontlasting toe zijn genomen en de ontlasting een grotere hoeveelheid water bevat dan men normaal gewend is. Diarree gaat in een aantal gevallen samen met buikkrampen en zelfs met braken. Een chronische vorm van diarree heeft gelijksoortige kenmerken als acute diarree, enkel duurt deze chronische diarree langer dan veertien dagen.
Diarree kan het gevolg zijn van:een buikgriep die veroorzaakt si door een virus of een bacterie. Bacteriële infectie ontstaan vaak door het eten van bedorven voedsel of door voedsel dat niet voldoende gaar is en nog bacteriën bevat. Behalve virussen en bacteriën kunnen ook andere darmparasieten de oorzaak zijn voor het ontstaan van diarree. Dit geldt ook voor een slechte voedselhygiëne, infecties of ontstekingen in de darm, een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Stress, angst of het overmatig gebruik van alcoholische drank