Voor de fermentatie van voedingsproducten worden linksdraaiende en rechtsdraaiende melkzuur bacteriën gebruikt. Het melkzuur geeft de producten de zure smaak zoals bij yoghurt en zuurkool. Melkzuur vallen op de verpakkingen onder de E nummers. Vooral op zuivel vindt men vaak de aanduiding dat er rechtsdraaiend of linksdraaiend melkzuur is toegevoegd. Afhankelijk van de bacteriën wordt het melkzuur links- of rechtsdraaiend. Het toegevoegde melkzuur zou vooral goed zijn voor de darmflora. Inmiddels gaan er al veel stemmen op die dit tegenspreken. Het lichaam zelf maakt ook melkzuur aan. Net als de producenten volgens chemische processen gebruikt ook ons lichaam suiker voor dit doel. Het lichaam maakt hoofdzakelijk rechtsdraaiend melkzuur aan. Teveel linksdraaiend melkzuur zou het lichaam zelf kunnen schaden.
Vooral spieren kunnen door een teveel aan linksdraaiend melkzuur schade oplopen, het kan zelfs een oorzaak van spierpijn zijn. Bij normaal gebruik kan linksdraaiend melkzuur net zomin kwaad als rechtdraaiend melkzuur.. Een teveel aan melkzuren wordt door het lichaam afgevoerd via de dunne darm. De voordelen voor de darmflora waar men veel over leest en hoort in reclame-uitingen zijn nihil te noemen. In de dikke darm zorgt onze eigen darmflora voor voldoende melkzuur. Voor kinderen tot een jaar is linksdraaiend melkzuur niet aan te raden. Ook kunnen melkzuurbacteriën die in de mond achterblijven tandbederf veroorzaken. Dit is ook hoofdzakelijk de reden dat flesjes yoghurtdrank afgeraden worden op de nachtkastjes bij de kinderen. Na het tandenpoetsen en in de nacht is een slokje water gezonder dan linksdraaiende of rechtsdraaiende melkzuren door melkzuurbacteriën..