Voor veel mensen blijft het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren een probleem. Daarnaast is de vraag het verschil tussen enkelvoudige en meervoudige vetzuren. Waarom is het een gezonder dan het ander en wat doet het dan met je lichaam. De enkelvoudige en meervoudige vetzuren hebben te maken met de scheikundige bindingen. Meervoudige vetzuren zijn beter omdat men dan meerdere vetzuren binnenkrijgt die het lichaam zelf niet kan maken. De zachtheid en vloeibaarheid van producten zijn een belangrijke aanwijzing naar de grote hoeveelheid vetzuren. De onverzadigde vetzuren zijn belangrijk voor de afbraak van teveel cholesterol in het bloed.
Verzadigde vetzuren zijn juist verantwoordelijk voor de toename van het cholesterolgehalte, teveel cholesterol kan gevaarlijk zijn voor je hart en bloedvaten. Dierlijke producten bevatten vaak veel verzadigde vetzuren. Vette vis als zalm, makreel en haring vormen hier een uitzondering op, zij hebben een hoeveelheid aan verzadigde vetzuren. Mensen die een tekort aan meervoudig onverzadigde vetzuren gebruiken bij hun maaltijden, maar ook mensen met een te hoog cholesterolgehalte zijn gebaat bij omega 3 of omega 6, hierin zijn de vetten van vette vis verwerkt. Meervoudig verzadigde vetzuren zijn een belangrijke toevoeging voor de gezondheid omdat zij vetzuren geven die het lichaam zelf niet kan maken. Deze vetzuren zorgen voor de afbraak van vet en verlagen hierdoor het cholesterolgehalte. Onverzadigde vetzuren kom je tegen in plantaardige producten zoals plantaardige margarine, mayonaise, zonnebloemolie maar ook in pinda’s en noten. Meervoudig onverzadigbare vetzuren zijn door hun dubbele binding beter dan enkelvoudig onverzadigbare vetzuren.