Als je aan een maatglas denkt dan denk je al gauw aan een natuurkundig- scheikundig of medisch laboratorium waar de maatglazen- en glaasjes worden gebruikt voor de afmeting van stoffen voor bijvoorbeeld chemische- en scheikundige reacties. Maar een maatglas wordt wereldwijd bijna elke dag gebruikt door mensen die koken, mensen die op dieet zijn en bijvoorbeeld door mensen die medicijnen moeten nemen. Het maatglas in de keuken wordt vaak in combinatie met een staafmixer gebruikt, zo kan men de juiste hoeveelheid ingrediënten meteen mixen. Vooral voor het maken van warme babyhapjes en de fruithapjes maakt men veel gebruik van het maatglas. Maar ook voor het maken van pap.
Mensen die bepaalde diëten volgen krijgen vaak het maatglas bij het dieet geleverd. Het maatglas is de precieze hoeveelheid die men van een product mag nemen. Sommige diëten gebruiken het principe van het maatglas in bekervorm, het voordeel hierbij is de goed afsluitbare deksel zodat men het product krachtig kan schudden. Het meest bekend zijn de maatglazen die we gebruiken voor de medicijnen die in drankvorm worden gegeven van een gewone hoestdrank tot een antibioticakuur. Aan de zijkant van het maatglas staat in zichtbare- en voelbare streepjes het aantal millimeters aangegeven. De kleine formaatjes hebben vaak een doorgetrokken streep in het midden en een bovenaan die een halve- en hele eetlepel markeren. Een groter maatglas krijgen mensen met aandoeningen waarbij men bijvoorbeeld tijdelijk astronautenvoeding krijgt. In het ziekenhuis wordt het maatglas ook vaak gebruikt bij de afgifte van medicijnen in tabletvorm.