Elke dag opnieuw zijn er weer mensen die hun melk laten overkoken of verbranden. Niet alleen veroorzaakt het onbegrip waarom men geen melk kan koken zonder dat er iets mis gaat. Het veroorzaakt ook een vies fornuis en melk met een aangebrand bijsmaakje. Waarom gebeurt dat telkens en hoe moet je melk koken zonder nare gevolgen. Het beste en snelste gaat het melk koken als de melk op kamertemperatuur is maar het kan ook uit de koelkast, men moet dan wel wat langer geduld hebben. Kook melk altijd in een steelpan met anti aanbaklaag. Spoel de pan om met koud water en doe de melk in de pan.
Zet de melk op een laag vuur als deze uit de koelkast komt. Zodra de melk lauw aanvoelt kun je het vuur op half zetten. Melk heeft tijd nodig om te verhitten, als je het vuur hoog draait verbrandt de melk gegarandeerd. Roer met een houten lepel tussendoor door de melk om velvorming te voorkomen. In melk zitten eiwitten die bij verwarming een vel op stilstaande melk vormen. De verhitting onder het vel gaat razendsnel waardoor de melk onverwacht langs de randen omhoog komt en overkookt. De temperatuur is belangrijk bij het aankoeken van melk op de bodem, draai het vuur nooit zo hoog dat de temperatuur boven tachtig graden komt. Je kunt beter wat langer wachten voor melk die niets aan smaak verliest. Melk koken doe je met zorg en aandacht, loop niet weg maar blijf bij de pan.