Anemie, oftewel in de volksmond bloedarmoede, is een toestand waarbij er sprake is van een te laag gehalte aan de stof hemoglobine (Hb) in het bloed. Hemoglobine is het rode eiwit in het bloed dat zorgt voor het transport van zuurstof- en koolstofdioxide. Hemoglobine zich bevindt in de rode bloedcellen. Anemie wil dus niet zeggen het hebben van niet voldoende bloed, zoals wel eens wordt gedacht.
Hemoglobine bevat ijzer, en een tekort hieraan leidt tot anemie. Een tekort aan ijzer kan het rechtstreekse gevolg van niet voldoende ijzer in de voeding zijn, maar eveneens worden veroorzaakt door het onvermogen om het ijzer op te nemen of door een verhoogd verlies van de reeds aanwezig hoeveelheid ijzer. Het tekort aan ijzer is echter niet de enige oorzaak van anemie, er zijn nog tientallen andere mogelijkheden, voor het grootste deel zijn deze echter zeldzaam tot zelfs erg zeldzaam. Deze andere oorzaken kunnen onder andere bloedverlies, een gebrek aan vitamine B12 of een infectie zijn.
IJzertekort is, bij de mens, de meest voorkomende oorzaak van anemie. Door bloedverlies bij de menstruatie gaat bijvoorbeeld een aanzienlijke hoeveelheid ijzer verloren, en/of door niet genoeg ijzerhoudend voedsel te nuttigen wordt de hemoglobinesynthese geremd. Deze vorm van anemie komt daarom dikwijls voor bij vrouwen in hun vruchtbare levensfase. Men kan dit wel behandelen door ijzerhoudend voedsel te eten zoals eigeel, vlees, vis, donkergroene bladgroenten, peulvruchten, melk, noten, tomaten en wortelen. In ernstige gevallen kan men ook ijzer in tabletvorm (zogenaamde staalpillen) door een arts voor worden geschreven.