De beharing van een mens verschilt van persoon tot per persoon, per familie en per ras. Zodra er bij een vrouw sprake is van een overmatige beharing volgens een mannelijke patroon (zoals op de bovenlip, de kin, de rug, de borst, de onderbuik, de onderarmen en de dijen), spreekt men van hirsutisme. Verder kent men hypertrichosis, een overmatige haargroei in het algemeen. Hypertrichosis kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen, maar wordt vaker door vrouwen als een niet gewenste haargroei ervaren.
Een overmatige beharing bij vrouwen, kan een heleboel oorzaken hebben. Zo kunnen genetische factoren een belangrijke rol spelen, hoewel de overbeharing eveneens verband kan houden met een hormonale afwijking zoals bijvoorbeeld aandoeningen aan de eierstokken of aan de bijnieren (virilisme). Een voorbeeld daarvan is het polycysteus ovariumsyndroom. Dit is een aandoening waarbij de eierstokken vergroot zijn, er meerdere cysten op zitten en slecht werken. Verder is het gebruik van medicatie met mannelijke geslachtshormonen (zoals testosteron of androgene steroïden), zal de kans op overbeharing vergroten. In een heleboel gevallen wordt de oorzaak van de overmatige beharing echter niet gevonden en is deze een op zichzelf staand fenomeen.
Bij hirsutisme heeft men te maken met vergrote haarzakjes, is het haar meer gekleurd en zijn de haren dikker. De overmatige haargroei gaat in bepaalde gevallen met een niet regelmatige menstruatiecyclus samen. Hirsutisme kan eveneens samengaan met een sterke vorm van vermannelijking. Daaronder verstaat men de ontwikkeling van mannelijke secundaire geslachtskenmerken, zoals een verlaging van de stem en een vergroting van de geslachtsdelen.