Glutamine is een aminozuur dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt en wel in het bloed en de spieren. Doordat het lichaam zelf glutamine aan kan maken wordt het niet als een essentieel aminozuur beschouwd. Echter op het moment dat men zware inspanningen of trainingen verricht zal het lichaam wel te weinig van deze stof aanmaken en kan het nodig zijn extra glutamine tot zich te nemen. Zo kan men voorkomen dat er glutamine aan de spieren ontrokken zal worden en dat er afbraak van spieren (katabolisme) plaats zal gaan vinden.
Op het moment dat er een te grote hoeveelheid glutamine aan de spierweefsels wordt onttrokken kan men te maken krijgen met een te lage glutaminespiegel in het bloed waardoor het immuunsysteem aan zal worden getast door een gebrek aan brandstof. De weerstand tegen bepaal;de ziektes zal hierdoor terug kunnen lopen. Verder kan een inname van glutamine in tijden van veel overtraining, stress of een kortstondige periode van ziekte ervoor zorgen dat de spiermassa niet af zal nemen.
Het aminozuur glutamine zorgt er verder voor dat een nieuwe spiermassa toe kan nemen. Om deze reden wordt de stof vaak geslikt door mensen die aan de vorming van hun lichaam werken of extra spieren willen kweken. Door het gebruik van glutamine zal de spiercel bovendien meer vocht op kunnen nemen en de spiereiwitten tegen afbraak weten te beschermen. Het immuunsysteem zal er eveneens door worden versterkt en het lichaam zal minder snel te kampen krijgen met de negatieve gevolgen welke overtraining tot gevolg kan hebben.
Wil men dus spiermassa op gaan bouwen dan is het te overwegen om extra glutamine in te nemen om zo zowel het bestaande als het nieuwe spierweefsel te kunnen beschermen en te kunnen verzorgen. Overschrijdt echter nooit de voorgeschreven dosering om negatieve gevolgen te voorkomen.