Een van de favoriete soepen vooral bij kinderen is tomatensoep. Tomatensoep kun je op verschillende manieren klaarmaken. Je hebt heldere en gebonden tomatensoep, met- en zonder groenten of balletjes, Chinese tomatensoep en niet te vergeten de Italiaanse minestrone maaltijdsoep die op basis van tomaten wordt gemaakt.
Bij tomatensoep wordt uitgegaan van een basis die gemaakt wordt van natuurlijk tomaten, ui, soepkruiden en peper en zout. Veel mensen voegen om een wat zoete smaak aan de tomatensoep te krijgen wortel toe. De wortel hoort in de tomatensoep niet op te vallen daarom hoort deze omdat hij als smaakmaker wordt gebruikt heel fijn gesneden of geraspt te worden.
Door melk en maïzena toe te voegen maakt van een eenvoudige basis tomatensoep een heerlijke roomsoep. De Chinese tomatensoep is zoeter van smaak met een pittige nasmaak. Deze smaak wordt gecreëerd door aan de basis een kopje suiker, een klein scheutje worcestersaus en een eetlepel ketchup en ketjap toe te voegen. In de Italiaanse Minestrone maaltijdsoep worden vooral veel groenten en stukjes aardappel toegevoegd. In Nederland wordt de soep afgemaakt met vermicelli en gehaktballetjes, in China met rijst en kipfilet, de minestrone met macaroni en stukjes rundvlees. De Nederlandse tomatensoep en de Chinese tomatensoep hebben voor de basis een kortere tijd nodig, de toevoegingen in de soep geven deze de smaak. Voor de minestrone maaltijdsoep is meer tijd nodig. Het rundvlees heeft tijd nodig om te trekken, minimaal drie uur. Laat de soep niet te lang koken, dan worden de groenten te gaar.