Ajuinsoep staat in Nederland beter bekend als uiensoep. Werd de eenvoudige ajuinsoep vroeger vaak als arme mensensoep gezien, met het overwaaien van de Franse cuisine werd er anders tegen de uien als basis voor ajuinsoep aangekeken. Inmiddels is de ajuinsoep zo ingeburgerd dat deze in alle lagen van de bevolking wordt gegeten.
Om een goede ajuinsoep te maken heeft men de volgende ingrediƫnten nodig, zevenhonderd en vijftig gram uien, een liter bouillon, dertig gram boter, geraspte (liefst Franse) kaas, zout en peper en een paar sneetjes toast. Naar keuze om de ajuinsoep net een beetje meer Franse flair te geven kunnen er een paar teentjes knoflook toegevoegd worden. De bouillon kan eenvoudig met bouillonblokjes gemaakt worden.
Doe de boter in de pan en fruit hier de fijn gesneden uien in, laat het geheel goudbruin worden. Voeg de bouillon toe en naar smaak zout, peper en knoflook. Zet het vuur laag en laat de ajuinsoep een half uur zachtjes doorkoken. Doe intussen het brood in de broodrooster en rasp de kaas. De toast wordt op de borden gelegd waar de soep als hij klaar is overheen gegoten wordt. Strooi de geraspte kaas over de ajuinsoep. Als variatie kan gekozen worden om in plaats van toast sneetjes stokbrood met- of zonder kruidenboter bij de ajuinsoep te serveren. Ook kan men de ajuinsoep in soepkommen serveren. Strooi dan paneermeel op de soep en leg hier de geraspte kaas op. Zet de kommen in de grill of magnetron tot de kaas gesmolten is.