Kippensoep heeft door de tijden heen de naam gekregen van oppepper bij ziekten. Wie kent niet het bekende gezegde “pak dan een kom kippensoep, daar knap je van op”. Of de kippensoep echt een helende werking heeft is niet bekend. Wel dat men door een algeheel gevoel van malaise geen zin heeft in eten en drinken verzwakt. Een kop soep, kippensoep of niet bevat het vocht en zout dat het lichaam tekort komt waardoor men zich inderdaad snel beter voelt.
Een feit is wel dat kippensoep licht is. De soep bevat nagenoeg geen vet waardoor men door het opnieuw eten niet misselijk wordt, bovendien geven de eiwitten extra energie waardoor het malaisegevoel minder wordt. De basis voor kippensoep is snel en gemakkelijk. Je hebt soepkip nodig, zout en peper en maggiblokjes. Kippensoep afmaken doet men naar eigen smaak, bedenk wel dat een kippensoep een heldere soep moet zijn.
Veel mensen doen tijm, selderij en peterselie bij de soep. Deze geven de kippensoep net even een andere smaak en bovendien geeft het groen net even een ander uiterlijk. Kippensoep wordt getrokken van stukken soepkip en heeft dus wat meer tijd nodig, laat de kip minimaal drie uur trekken, goed gaar is de kip als deze zelf van de botjes valt. Het beste kan men de bouillon zeven zodat er zeker geen botstukjes achterblijven. Verwijder de botjes, het vet en het vel. Kippensoep kan afgemaakt worden met vermicelli, vooral bij zieke kinderen sporen de figuurtjes- en lettervermicelli aan om te eten.