Tanglazuur is de bovenste, glanzende laag van de tand die het tandbeen bedekt en beschermd tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden van buitenaf. Het tandglazuur is in tegenstelling tot het tandbeen dicht van structuur en hard. Dat betekend niet dat het tandglazuur niet beschadigd kan raken. Een van de grootste gevaren voor tandglazuur is tanderosie. Tanderosie wordt niet veroorzaakt door bacteriën maar door zuur. Het zuur kan afkomstig zijn uit voedingswaren, drankjes maar ook van de maag. Veel en vaak overgeven kan het tandglazuur aantasten. Het vruchtensapje in het zuigflesje van een peuter kan onder andere ook tanderosie veroorzaken.
Het tandglazuur kan ook aangetast worden door tandplak. In tandplak zitten bacteriën die cariës kunnen veroorzaken. Om het tandglazuur gezond te houden is een goede mondverzorging belangrijk, poetsen, flossen en mondwater zijn hier een voorbeeld van. Het nadeel van het poetsen is dat het zuur het beste floreert op een schone tand. Je moet altijd goed opletten dat je de tijden tussen poetsen en zuren goed verdeeld. Je mag best vruchtensap of zuur fruit eten als je het speeksel de kans geeft het zuur te neutraliseren. Poets nooit meteen je tanden nadat je zuur hebt gegeten of gedronken dan verhoog je de kans dat tanderosie je tandglazuur aantast. Beter kun je een glas water of melk drinken. Suikervrije kauwgom stimuleert de productie van tandglazuur beschermend speeksel. Tanderosie is zichtbaar aan het dunner worden van het tandglazuur, de tanden gaan verkleuren. Ook wordt het gebit kleiner omdat het tandglazuur langzaam verdwijnt.