Doordat we diepvriezers, diepvrieskasten en diepvriesladen hebben hoeven we geen groenten meer weg te gooien en kunnen we op een en delfde tijd grote hoeveelheden groenten inslaan. Het voordeel is dat we vaker goedkopere groenten in de aanbieding kunnen kopen en niet zo vaak meer dan winkel hoeven voor verse groenten. Ingevroren groenten zijn bovendien gemakkelijk en snel klaar te maken en je hebt altijd voldoende in huis bij onverwachte gasten die blijven eten. Ook voor mensen met een groentetuin is het kunnen invriezen van groenten ideaal. Ingevroren groenten behouden hun frisse kleur en smaak en nog belangrijker hun goede voedingsstoffen.
De bedoeling bij ingevroren groenten is dat je voor het invriezen de groenten panklaar maakt en lichtelijk blancheert. Het beste kun je ingevroren groenten in de ingevroren toestand koken zodat alle vitaminen en mineralen behouden blijven. De groenten ontdooien bij het warm worden van het water, daarna de gewone kooktijd aanhouden. De meeste groenten behouden tot een half jaar hun waardevolle voedingsstoffen, daarna kun je ze nog wel eten maar nemen de waardes van vitaminen af. Het beste kun je koolsoorten invriezen. Sommige koolsoorten zoals boerenkool smaken zelfs beter als ze ingevroren zijn geweest. Je kunt niet alle groenten in ingevroren toestand bewaren, sommige groenten zoals sla nemen veel vocht op en zijn daardoor niet geschikt om in te vriezen. Bij ingevroren groenten blijft de structuur en stevigheid van de groenten behouden, dit in tegenstelling tot groenten die in vloeibaar vocht bewaard worden in potten en blikken.