Bij het zonedieet wordt ervan uitgegaan dat eten nodig is om het lichaam goed te laten functioneren, niet omdat de honger te stillen en zeker niet omdat samen eten zo gezellig kan zijn. Voor het onderhoud van het lichaam is niet meer nodig dan eiwitten en voedingsvezels die uit koolhydraten afkomstig zijn. Een mens moet volgens het zonedieet drie maal per dag een maaltijd nemen met tussendoor twee maal een snack aangevuld met voedingssupplementen. De goede verhouding om een optimale spijsvertering te verkrijgen is voedingsvezels veertig, eiwitten dertig, en vetten dertig. In tegenstelling tot de koolhydraatarme diëten heeft bij een zonedieet het lichaam dus meer koolhydraten nodig dan andere voedingsstoffen.
Het gebruik van de koolhydraten dat veertig procent van de ingenomen voeding bevat moet opgedeeld worden in ongeraffineerde en geraffineerde koolhydraten, van de laatste die in brood, pasta en aardappelen zitten mag hooguit een kwart verbruikt worden. Ongeraffineerde koolhydraten bevinden zich ondermeer in groenten en fruit.
Na de snelle start door vochtverlies moet je met een zonedieet rekenen op een gewichtsafname van ongeveer een halve kilo per week. In het zonedieet zijn geen verboden voedingsmiddelen zolang men het veertig, dertig, dertig principe maar in de gaten houdt. Een aardige bijkomstigheid door het hoge koolhydratenverbruik is een energiek gevoel. Wat afgeraden wordt zijn cafeïnehoudende dranken, dus ook het kopje koffie. Een vast onderdeel in het zonedieet zijn speciaal ontwikkelde dieet oefeningen die men twee maal per dag moet doen. Het zonedieet verlaagt de kans op diabetes en hart- en vaatziekten.