Hamertenen komen regelmatig voor bij mensen met een holvoet of door het dragen van te krappen schoenen. Verder is het altijd dragen van slippers of klompen een factor die hamertenen kan veroorzaken. Deze hamertenen klauwen en staan uiteindelijk niet meer keurig op de grond. Bovenop de teen ontstaat er dan door de druk van de schoen eelt en soms zelfs likdoorns die kunnen gaan ontsteken. Onder de bal van de voorvoet komt er door de hamertenen een extra druk waardoor het voetvet (capiton) naar de tenen zal gaan verschuiven. Onder de hoofdjes van de middenvoetsbeentjes ontstaat dan een tekort aan materiaal dat voor demping zorgt en daardoor gaat men rechtstreek op de botjes staan. Dit is in vrijwel alle gevallen erg pijnlijk.
Hamertenen komen niet alleen voor bij platvoeten en holvoeten maar kunnen eveneens worden veroorzaakt door aandoeningen als bijvoorbeeld hallux valgus, diabetes mellitus, cerebrale parese, en reuma. Er zijn drie verschillende soorten afwijkingen van de stand van de tenen namelijk hamertenen, klauwtenen en mallet tenen. Door de standsafwijking die bij een hamerteen en een klauwteen voorkomt zal de teen knel komen te zitten tegen de bovenzijde van de schoen waardoor er extra eelt op de knokkels van de teen of tenen zal ontstaan. De tenen belasten de voet meer waardoor er extra eelt onder de voetzool ontstaat. Dit extra eelt kan echter weer voor pijnklachten zorgen.
De gebruikelijke behandeling bestaat uit steunzolen of een zoolverstijving. Indien dit niet voldoende verlichting geeft kan er uiteindelijk een operatie uit worden gevoerd.