De term dikke voeten is eigenlijk erg verraderlijk. Het slaat immers niet zozeer op het hebben van dikke voeten, maar eerder op de dikte van de benen. Veel mensen hebben met enige regelmaat te kampen met dikke en opgezette benen. Er zijn een aantal verschillende oorzaken aan te wijzen voor het krijgen van dikke voeten, waaronder bijvoorbeeld het hebben van overgewicht, gedurende een langere tijd zitten of staan, zwanger zijn, een menstruatie, de aanwezigheid van spataders, last hebben van zonnebrand en door overgevoeligheidsreacties.
Een ernstige en tevens blijvende zwelling van de voeten en/of benen kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende afwijkingen en aandoeningen. In de meeste gevallen is een medische behandeling hierbij noodzakelijk. Hierdoor kunnen de klachten worden weggenomen of worden verminderd.
Een ontstoken bloedvat (een aandoening die ook wel flebitis genoemd), kan voor pijn, zwelling en roodheid in voet en/of een been zorgen, vaak betreft het dan het onderste gedeelte van het been. Ontstoken bloedvaten komen vooral voor na een langere periode van rust, zoals tijdens een vliegreis of gedurende een operatie en de hersteltijd erna.
Een minder goede doorbloeding van de voet kan deze eveneens doen opzwellen. Tekenen van een slechte doorbloeding zijn onder andere het krijgen van kramp tijdens het lopen op telkens dezelfde plaats. De pijn gaat weer weg als men rust neemt. Deze aandoening wordt claudicatio genoemd en wordt vaak door een vernauwing of afsluiting van een slagader in het been veroorzaakt. Hartfalen kan ook een zwelling opleveren maar dan vaak in beide benen.