Een RVS aanrechtblad is een van de meest hygiënische aanrechtbladen, reden hiervoor is de meestal aan een stuk geproduceerde aanrechtbladen waarop bacteriën geen kans krijgen. De meeste RVS aanrechtbladen bestaan uit een geribbeld uiterlijk, soms maakt men hier ook de keuze uit een gladde- en een geribbelde zijde. Een andere mogelijkheid is het afgeborstelde staal waarbij het lijkt of je op een puntjes structuur kijkt. De RVS aanrechtbladen van afgeborsteld staal zien vaak krasgevoelig waardoor men snel op een beschadigd aanrechtblad kijkt.
Hoewel op glad roestvrij staal kleine krasjes zich gemakkelijk kunnen herstellen is het blijvend ontstaan van deze beschadigingen bij een aanrechtblad waarop regelmatig gewerkt wordt wat moeilijker te voorkomen, vooral op het geborstelde RVS aanrechtblad. Gemakkelijker bij te houden is het gewafelde RVS aanrechtblad. Een zacht sopje of vochtige microvezel doek is meestal voldoende om het aanrechtblad schoon te maken na het koken. Droog het RVS aanrechtblad wel altijd goed na omdat waterkringen en vingerafdrukken snel zichtbaar zijn. Hier staat tegenover dat je op een RVS aanrechtblad geen verkleuringen tegenkomt.
Men kan zonder problemen hete pannen op een RVS aanrechtblad plaatsen, ga echter niet met de pannen schuiven over het roestvrij staal. Vlees, groenten en dergelijke kunnen het best gesneden worden op een snijplank. Doe dit ook bij het klaarmaken van een boterham, RVS is nogal krasgevoelig en voor je het weet heb je krasjes die niet meer weggaan, ook op een gewafeld RVS aanrechtblad. Hoewel altijd in dezelfde aluminiumkleur kan een RVS aanrechtblad wel in diverse uit een stuk geproduceerde vormen geleverd worden. De prijzen van RVS aanrechtbladen verschillen per vorm, model en grootte maar zijn over het geheel genomen goed betaalbaar. Zeker als men de veiligheid van het roestvrij staal meetelt.
Een RVS aanrechtblad heeft veel voordelen tegenover aanrechtbladen van andere materialen. Toch vinden veel mensen het materiaal koud en goedkoop overkomen. Of een RVS aanrechtblad in de keuken past is afhankelijk van de rest van het keukeninterieur en soms de grootte van het aanrecht. Door een intieme verlichting onder het keukenblok en een schone aanrecht kan in bijvoorbeeld een beukenhouten keuken een RVS aanrechtblad uitstekend tot zijn recht komen. Daarnaast heeft ieder zijn eigen smaak en eigen prioriteiten, de hygiënische eigenschappen van een RVS aanrechtblad mogen zeker niet over het hoofd gezien worden. Mede om deze reden komt men RVS aanrechtbladen en werkbladen tegen in elk goed restaurant en keukens van bijvoorbeeld ziekenhuizen.