Een keukenwerkblad is een onderdeel van de keuken dat gezichtsbepalend is. Het is een onderdeel van de keuken dat je misschien, naast de oven, wel het meest gebruikt. Welk keukenblad je ook kiest, je moet er van uitgaan dat het intensief gebruikt wordt en daarom sterk en duurzaam moet zijn. Het is fijn als het keukenblad hittebestendig is, geen krassen en butsen krijgt en ook gemakkelijk schoon te houden is.
Afhankelijk van de kleur van de keuken kun je een werkblad kiezen. Neem altijd het front van een la of deurtje mee wanneer je een keukenwerkblad uitzoekt. Bij natuurstenen werkbladen is er veel keus wat betreft de kleur. Aangezien het een natuurproduct is, kunnen de kleuren nog al eens verschillen. Past de kleur goed bij de keuken? Ieder materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Kunststof werkbladen zijn het meest goedkoop. Het kunststof is meestal de toplaag. Onder deze laag zit bijvoorbeeld multiplex of spaanplaat. Na lange tijd kan het voorkomen dat de naden van het kunststof iets los laten. Natuursteen wordt steeds populairder. Granieten aanrechten zijn er legio en al heel lang in keukens te zien. Hardsteen en marmer worden ook veel gebruikt. Informeer goed naar de voor- en nadelen van natuurstenen werkbladen.
Een bijzondere uitstraling heeft een houten werkblad. Dit natuurlijke materiaal werd in vroegere jaren al veel gebruikt. Het nadeel is dat hout kwetsbaar is. Voorzichtigheid is geboden bij een houten werkblad, het is erg kwetsbaar en vlekken zijn er moeilijker uit te halen. Een hete pan kun je er beslist niet opzetten. Het moet goed onderhouden worden. Een roestvrij staal werkblad is ook heel gangbaar. In een moderne strakke keuken zal dat zeker niet misstaan. Roestvrij staal is echter wel gevoelig voor krassen, dat is een nadeel. Daar aan tegen is het gemakkelijk schoon te houden.