Als je in een keuken komt dan is de eerste plaats waar je blik opvalt het aanrechtblad, dit niet in de laatste plaats omdat je even de kraan moet gebruiken. Een goed gekozen aanrechtblad is dus een belangrijk onderdeel van je keukeninterieur. Het materiaal, de vorm en de kleur moeten passen bij je keuken. Gelukkig zijn er veel verschillende mogelijkheden die passend zijn in de veel verschillende keukens zodat het niet moeilijk is om een passend aanrechtblad te vinden binnen een bepaald te besteden budget. Naast standaard maten bestaan er meestal mogelijkheden tot flexibele maten zoals een breder werkblad bij alle aanrechtbladen, uiteraard tegen een hogere kostprijs.
Bijna elk aanrechtblad heeft voor- en nadelen, vaak worden tijdens de verkoop alleen de voordelen benadrukt. Een gedegen eigen onderzoek is dus belangrijk zeker als je bepaalde voorwaarden stelt. Men kan kiezen uit verschillende materialen voor een aanrechtblad, het meest verkocht zijn kunststof en RVS aanrechtbladen. Langzaam aan in opkomst zijn betonnen aanrechtbladen vanwege de relatief lage kostprijs en lange levensduur, daarnaast is beton hard en kan het tegen een stootje wat dit aanrechtblad vooral bij grootgebruik ideaal maakt. Ook bij beton kan men kiezen uit verschillende vormen en kleuren.
Terug van weggeweest zijn de hardhouten massieve aanrechtbladen die een keuken een bijzondere uitstraling geven. Omdat hout een natuurproduct is en een natuurlijke warmte uitstraalt leeft de keuken met een houten aanrechtblad. Dure aanrechtbladen zijn deze van marmer en graniet. Beiden hebben een stijlvolle uitstraling. Bij marmer kan het aanrechtblad sneller beschadigen omdat het een zachte steensoort is die gevoelig is voor zuren en oververhitting door bijvoorbeeld pannen. Graniet kent weinig nadelen hoewel sommige mensen afschrikken van het natuurlijk afscheiden van een beetje uranium.
De keuze van het aanrechtblad kan men mede bepalen door de intensiteit van het gebruik, kinderen en dergelijke. Sommige aanrechtbladen zijn sneller beschadigd dan anderen waarbij men sommige wel en andere niet kan herstellen. Men kan ook kiezen voor een combinatie van materialen waarbij het werkblad van een krasvast materiaal is en de andere zijde bijvoorbeeld van roestvrij staal voor de “natte” zaken als de afwas. De kleur en het materiaal moeten in de keuken passen voor de rest is vooral de verzorging bepalend voor het uiterlijk van het aanrechtblad en de keuken. Een opgeruimd aanrechtblad van mindere kwaliteit komt stijlvoller over dan een duur aanrechtblad dat vol staat of ligt met vuile kopjes, bestek en dergelijke.