Uit diverse onderzoeken is vast komen te staan dat de meeste ongelukken zich in en rondom het huis voordoen. Het is dus zaak om deze ongelukken zoveel mogelijk te kunnen voorkomen. Door een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen komt men dan ook al een heel eind in de goede richting.
Zo kan men bijvoorbeeld chemische stoffen niet zomaar in een aanrechtkastje zetten waar iedereen, en dus ook een klein kind, bij kan komen. Plaats dergelijke stoffen in een hoge kast die eventueel af kan worden gesloten en gebruik bovendien producten waarvan de verpakking is voorzien van een zogenaamd kindveilige sluiting.
Verder kan men ongelukken voorkomen door los liggende tapijten en kleedjes weg te halen of deze vast te leggen met speciale strips. Uitglijden en ernstig ten val komen is er dan niet meer bij. Zeker wanneer men al wat ouder wordt kunnen valpartijen vaak vervelende breuken tot gevolg hebben waar men nog lange tijd problemen door kan blijven houden.
Door nooit kaarsen te laten branden zonder dat daar toezicht op wordt gehouden kan men een brand voorkomen met alle, eventuele, nare gevolgen die daaruit voort kunnen vloeien. Evenmin dient men kaarsen naast textiel of planten te plaatsen die vlam kunnen vatten en in een rap tempo een brand kunnen veroorzaken in heel het huis.
Men dient er verder voor te zorgen dat men niet op wankele trapjes of opstapjes gaat staan. Indien deze niet stabiel staan of niet stevig zijn kan men vervelend vallen en daarbij botbreuken, kneuzingen of verzwikkingen oplopen.